Υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κοινότητας και Ecrans des Mondes

Η Ελληνική Κοινότητα των Άλπεων Maritimes υπέγραψε πρόσφατα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τον σύλλογο  Ecrans des Mondes, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρό του, κ. Michel Noll. Ο σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η οργάνωση προβολών ελληνικών ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό στη Νίκαια και την περιοχή της.

Η συνεργασία θα επιτρέψει να μοιραστούμε τη σκέψη και το βλέμμα  των νέων Ελλήνων δημιουργών ταινιών για τη χώρα τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, το όραμα που μπορεί να έχουν για το μέλλον τους. Μία συνεργασία που θα προβάλει τα ελληνικά  δημιουργικά ντοκιμαντέρ.

Είναι γνωστό ότι, το ντοκιμαντέρ γνωρίζει εξαιρετική άνθηση τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα, προσελκύοντας πολλά ταλέντα τα οποία, στο παρελθόν εστίαζαν τη δουλειά τους στη μυθοπλασία. Οι δυσκολίες χρηματοδότησης και η μείωση της δημόσιας βοήθειας ώθησαν πολλούς κινηματογραφιστές σε συμπαραγωγές με την τηλεόραση. Άλλοι σκηνοθέτες, που αρνούνται να υποκύψουν στο πολύ συναινετικό τρόπο οργάνωσης που επιβάλλει η τηλεόραση, έχουν στραφεί στον κινηματογράφο κα το ντοκιμαντέρ όπου, χάρη στη μεγαλύτερη ελευθερία του τόνου και της έκφρασης, μπορούν να βγουν έξω από τις πεπατημένες, Να εκπλήξουν και ακόμη και να σοκάρουν.

Από την άλλη πλευρά, η ζωή έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη. Οι θεατές αναζητούν απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις τους στις οποίες απαντούν τα ερευνητικά και δημιουργικά ντοκιμαντέρ. Βρίσκουν επίσης νέες γνώσεις, ψυχαγωγία, χαρά και συναισθήματα.

Με στόχο την προβολή των ελληνικών ντοκιμαντέρ, οι δύο φορείς  έχουν ήδη προγραμματίσει να διοργανώσουν μια πρώτη προβολή στις 15 Μαΐου 2021 στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Maison des Associations Garibaldi στην πόλη της Νίκαιας.

Από το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της νέας λέσχης ντοκιμαντέρ  GREC-DOC που θα παρουσιάζει ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ κάθε μήνα με τη συμμετοχή τ σκηνοθετών ή εμπειρογνωμόνων πάνω σε εξειδικευμένα θέματα .